Életrajza

Benedict Timothy Carlton Cumberbatch 1976. Július 19-én született Londoban, ott is nőtt fel. Szülei, Wanda Ventham és Timothy Carlton(Timothy Carlton Congdon Cumberbatch) mind a ketten színészek. A Brambletye School és a Harrow Scool-ba járt. Művészeti ösztöndíjat szerzett a Harrowban, ahol nagy olajfestményeket festett, és ha már ott volt elkezdett a színjátszással is foglalkozni. Az iskola befejezése után, önként jelentkezett, hogy egy évet angol tanárként tölt el, egy tibeti kolostorban, Darjeelingben, Indiában. Visszatérése után, drámát kezdett tanulni a Manchester Egyetemen. A tanulmányait, a London Academy of Music and Dramatic Art-on folytatta. Mire befejezte tanulmányait, már volt ügynöke is.

Színházban,televízióban, filmekben és rádióban is dolgozott. Az áttörést 2004 hozta meg számára, mikor a Hawking című filmben Stephen Hawking bőrébe bújt. 2010-ben megkapta Sherlock Holmes szerepét, a Sherlock című sorozatban. 2011-ben két Oscar jelölt filmben is szerepelt.(Hadak útján; Suszter,szabó,baka,kém) Ezt követte a Sötétségben – Star Trek(3013) majd az Oscar-díjas dráma, a 12 év rabszolgaság, a A WikiLeaks-botrány és a Augusztus Oklahomában. 2014-ben Alan Turning-ként volt látható a Kódjátszmában, ezért több díjra is jelölték (Golden Globe, Oscar)

2015-ben megkapta II.Erzsébet királynőtől a Brit Birodalom Rendje parancsnoki fokozatát előadóművészete és a jótékonysági munkáiért.

2014. November 5-én jelentették be, hogy Ő és Sophie Hunter operaénekesnő jegyben járnak. 2015.február 14-én házasodtak össze. Két fiúk született. Cristopher Carlton 2015-ben, és Hal Auden 2017-ben.